20 Janar 1870, Elena Gjika i shkruan De Radës: Ka ardhur koha të rishkruajmë historinë e popullit tonë

Elena Gjika ka lënë një korrespondencë të pasur me shumë personalitete shqiptare dhe të huaja, që përbejnë dokumente të rëndësishme për historinë tonë. Në letrën që i shkruan De Radës, më 20 Janar 1870, ajo trajton problemin e rishkruarjes së historisë të vendit tonë “ Ka ardhur koha, thekson ajo, që historia jonë të ç’varroset prej vendit ku e kanë groposur farisejtë”, sepse sipas asaj “Historia e Shqiptarëve është mbuluar me re të errëta, është detyra jonë që t’i zhdukim ato”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare