19 Qershor 1166, u mbajt akti i shugurimit të kishës së Shën Trifonit në Kotorr

Ka ardhur deri në ditët tona akti i shugurimit të kishës së Shën Trifonit në Kotorr, që mban datën, 19 Qershor 1166. Në të përmenden disa klerikë të lartë të Arbërisë, si Peshkop Lazëri i Arbërisë, abati i Shën Shelbuenit të Arbërisë, Andrea priori i Arbërisë etj. Pjesëmarrja e klerikëve të lartë në këtë ceremoni, flet jo vetëm për ekzistencën e Principatës së Arbërit para vitit 1166, por edhe për marrëdhëniet që ajo kishte, me principatat e tjera feudale ballkanike dhe arbërore. Siç dihet, Principata e Arbërit, është formacioni i parë shtetëror feudal i shqiptarëve në mesjetë, që dokumentohet që nga shekulli i XII. Kjo flet, jo vetëm për autoktoninë e shqiptarëve, por edhe për aftësitë shtetformuese të tyre, për zhvillimin shoqëror të popullit tonë, krahas atyre të Europës.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply