19 Gusht 232, lindi Probi, një nga Perandorët romakë me prejardhje ilire

Më 19 Gusht 232, u lind Probi, një nga Perandorët romakë me prejardhje ilire. Në vitin 276, ai luftonte përkrah perandorit Taciti në fushatën e Kaukazit. Perandori i moshuar nuk i përballoi vështirësitë e luftës dhe vdiq, duke i lënë togën e kuqe të perandorit, komandantit trim ilir, Probi, që e nisi karrierën e tij si ushtar i rekrutuar nga rradhël e fshatarëve të ngjiti me shpejtësi shkallët e karrjerës ushlarake, deri sa arriti fronin perandorak të Romës. Në këtë post kaq të lartë, ai u zgjodh nga vetë ushtarët, me të cilët kishte luftuar dhe fituar në shumë beteja.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply