17 Shtator 1827, lindi Rilindasi ynë i madh Pashko Vasa, politikan, poet, publicist

Pashko Vasa

Rilindasi ynë i shquar, politikani, poeti dhe publicisti, Pashko Vasa u lind në Shkodër më 17 Shtator 1827. Mësimet e para i mori në vendlindje; aty punoi përkthyes dhe sekretar i Konsullatës Britanike, aty shkroi dhe botoi artikujt e parë me pseudonimet “Albanus Albano”, “PV”, “Vasa Efendi”, aty kreu dhe hulumtimet e para. Zotëronte shkëlqyeshëm  italishten, frengjishten, anglishten, turqishten dhe greqishten. Botoi disa vepra studimore dhe letrare, por poema “O moj Shqypni” u kthye si manifest dhe kushtrim i Rilindjes Kombëtare dhe e bëri autorin figurë të shquar.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply