17 Prill 1537, ekspeditë e Ajaz Pashës për të shtypur kryengritësit e përjetshëm himariotë

Më 17 Prill 1537, Sulltan Sulejmani, në ekspeditën e rradhës kundër Shqipërisë, dërgoi Ajaz Pashën, që të shtypë kryengritësit e përjetshëm himariotë. Porosia ishte, që Pashai turk të ndërmerrte një masakër të tillë shfarosëse, që himariotët mos të ngrinin me krye. Por siç shkruan historiografia e kohës, ndodhi e kundërta. “.. ata burra shumë të shkathët, shkruan kronisti, duke i sulmuar armiqtë herë në brinjë e herë në ballë, herë në bisht, herë duke u tërhequr, herë duke u ndeshur ndër skuadra, vranë.. më shumë se tetë mijë turq me pak dëm të jetëve të veta dhe shtrënguan të tjerët të tërhiqen rrokupujë… Duke mos u kënaqur përsa kishin bërë, përfundon kronisti, himariotët vendosën t’i sulmonin turqit në lëmin e tyre dhe, po të mundnin të vrisnin Sulejmanin, brënda çadrës së tij edhe në mes të rojeve”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare