17 Janar 1880, lindi piktori Ndoc Martini

Në Shkodër, më 17 Janar 1880, u lind piktori dhe grafisti ynë, Ndoc Martini. Ekspozitën e parë e hapi në shkollën e qytetit, që më 1898 dhe për punimet e tij shkrojti dhe shtypi i kohës. Në tavanin e njërës prej sallave të kolegjit arbëresh të Shën Dhimitër Koronës, ku shkoi për të vazhduar studimet edhe sot ruhen shumë afreske që la peneli i tij. Vepra e piktorit si “Portreti i gruas arbëreshë”, “Portreti i Skëndërbeut”, etj, që ka tërhequr vëmendjen e shtypit të huaj, janë ekspozuar ne panaire dhe ekspozita ndërkombëtare, apo janë riprodhuar në faqet e periodikut shqiptar të kohës. Në Galerinë e Arteve në Tiranë, ruhet portreti i doktor Prelës, një nga punimet më të arrira të piktorit.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare