17 Janar 1703, u mblodh Kuvendi i Arbërit

Më 17 Janar 1703, në kishën e Shën Gjonit në Mërgi, afër Durrësit u mbajt Kuvendi i Arbërit. Në materialet e këtij tubimi, ndeshet për herë të parë fjala “schipp” (shqip). Në dokument thuhet se doktrina e Belarminos ishte “shtampuem shchipp”. Më poshtë sillet shprehja ‘me i thanë shchipp” si dhe “a din gjuhën schipp”. Dokumenti në fjalë ka rëndësi për historinë e prejardhjes të emërtimit të vendit tonë, popullit dhe gjuhës tonë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare