16 Qershor 1917, lindi pedagogu Qazim Turdiu

Profesor Qazim Turdiu, studjues dhe pedagog i shkencave matematikore, u lind më 16 Qershor 1917. U diplomua për matematikë dhe fizikë në Universitetin e Montpeliesë në Francë. Pas kthimit në Atdhe, dha mësim në gjimnazin e Tiranës dhe më pas, në atë të Shkodrës. Ishte ndër pedagogët e parë të Institutit Pedagogjik 2-vjeçar, që u hap pas çlirimit dhe me rigritjen e Institutit të Lartë Pedagogjik 4- vjeçar, dha leksione dhe drejtoi katedrat e matematikës në të dy institucionet e larta arsimore. Profesor Turdiu, ishte ndër pedagogët e parë të Universitetit të Tiranës, shef i katedrës së matematikës, në Fakultetin e Shkencave të Natyrës dhe lektor i matematikës në fakultetet inxhinjerike. Nga pena e tij kanë dalë, mbi 30 tekste shkollore, metodika dhe punime shkencore, pa përmendur artikujt dhe referatet e shumtë. Ai është ndër të parët, që u atestua nga Qeveria Shqiptare me gradën “Kandidat i Shkencave”, “Docent” dhe në vitin 1970, iu dha titulli “Profesor” dhe “Mësues i Popullit”. Pas vitit 1981, shkencëtari i nderuar, i nënshtrohet persekutimeve personale dhe familjare. Vdiq në Tiranë, pas lirimit nga internimi, në vitin 1989.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply