15 Maj 1901, u lind në një familje intelektuale patriotike, Petraq Pekmezi në qytetin e bukur të Ohrit

Në qytetin e bukur të Ohrit, më 15 Maj 1901, u lind në një familje intelektuale patriotike, Petraq Pekmezi. Shkollën fillore e kreu në Pogradec dhe në vitin 1912, bashkë me xhaxhanë, doktor Gjergj Pekmezin, shkoi në Vienë, ku vazhdoi studimet. Ai ishte ndër inxhinierët e parë hidroteknik të vendit tonë, të diplomuar në Shkollën e Lartë Teknike të Vjenës. Pas diplomimit, u kthye në Korçë dhe ngriti firmën “Puntoria Pekmezi”. Njëkohësisht, përfaqësonte firmën austriake “Farvenc”, që
eksportonte në vendin tonë, paisje hidroteknike. Vdiq në rrethana të panjohura, në nëntor të vitit 1944.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare