14 Qershor 1689, pleqësia e qytetit të Beratit, angazhohet për të ndihmuar luftëtarët shqiptarë në luftën kundër Perandorisë Osmane

Në prag të luftës së Perandorisë Osmane me Hungarinë, në Berat, më 14 Qershor 1689, u mblodh paria dhe pleqësia e qytetit, për të pjestuar shpenzimet që duheshin derdhur, me rastin e dërgimit të ushtarëve në front. Shpenzimet siç duket, ishin kaq të mëdha, sa që në proces-verbal theksohej, se për shlyerjen e tyre, të hollat duhej të merreshin hua gjëkundi. Pra, populli i robëruar shqiptar, përveç mishit për top që dërgonte në luftrat e pafund që bënte Porta e Lartë, përveç taksave të shumta, duhej të paguante edhe për mbajtjen e ushtrisë dhe shpenzimet e tjera që kërkonte lufta.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply