14 Mars 1887, u hap shkolla e parë shqipe në Pogradec

Hapja e shkollës së parë shqipe në Korçë, pati jehonë në gjithë Shqipërinë e Jugut. Më 14 Mars 1887, mësonjëtorja e parë shuipe u hap edhe në Pogradec, ku jepte mësim Koço Sotiri, vëllai i Pandeli Sotirit. Sikurse shkruan Lasgush Poradeci, për hapjen e saj ndihmoi i gjithë populli i qytetit, por ndihmesë të veçantë dhanë Ndini Sotiri dhe Mitro Gusha, të ciliët ishin nismëtarë dhe agjitatorë të përhapjes së arsimit në gjuhën shqipe. Hapja e shkollës së parë në Pogradec, pati ndikimin e vet në të gjithë krahinën. Në shumë fshatra si në Treskë, Polenë, Luaras e gjetkë, të vegjël e të rritur, mësonin të shkruanin e të lexonin shqip dhe jepnin ndihmesën e tyre për ngritjen e shkollave shqipe. Jehona e saj u ndje deri në Kolonjë, Leskovik dhe Elbasan.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare