14 Maj 1948, u krijua shteti i Izraelit

Më 14 Maj 1948, u krijua shteti i Izraelit. Marrëdhëniet diplomatike midis dy vendeve tona, u lidhën vetëm në vitin 1991, por miqësia midis dy popujve tanë, është e hershme dhe shumë njerëzore. Nuk është e rastit, që ndër shekuj izraelitet e përndjekur në vendet e tjera, gjithmonë kanë gjetur strehim dhe mbrojtje në trojet shqiptare. Kjo ndodhi edhe gjatë Luftës së Dytë Botërore. Gjatë holokaustit, kur nga nazifashistët u shfarosën më shumë së 6 milion hebrenj, në vendin tonë, nuk u prek asnjë prej tyre, madje shumë familje të ardhura nga vendet europiane dhe ballkanike gjetën strehim në Shqipëri.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare