13 Gusht 1450, Senati i Raguzës i dërgonte një letër guvernatorit të Hungarisë, ku përshkruhet rrethimi i parë i Krujës

Në letrën që Senati i Raguzës, i dërgonte guvernatorit të Hungarisë, Janosh Huniadit, më 13 Gusht 1450, përshkruhet rrethimi i parë i Krujës, nga rreth 160 mijë forca osmane, të pajisur me artilerinë më të rëndë të kohës. Kurse në Krujë, sikurse thuhet në letër, “janë vendosur 1500 burra shumë të sprovuar për mbrojtje. Për këtë arsye, besohet se ushtria turke lodhet kot që ta shkatërrojë atë qytet, mbasi brënda ka trima që kanë lidhur besa-besën për të vdekur. Vetë Skëndërbeu, vazhdon letra, nuk është larg shtatoreve turke dhe për ditë e më tepër, i shkakton dëme armikut”. Nga Maji në Tetor, luftuan një grusht shqiptarësh, e gozhduan gjigandin aziatik në Ballkan, duke shpëtuar me gjakun e tyre civilizimin europian.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply