12 Prill 1937, Patriarkana Ekumenike e Stambollit, njohu zyrtarisht Autoqefalinë e Kishës Ortodokse shqiptare

Patriarkana Ekumenike e Stambollit, njohu zyrtarisht Autoqefalinë e Kishës Ortodokse shqiptare, më 12 Prill 1937. Kjo mënjanonte ndërhyrjet e huaja në çështjet e kishës sonë dhe praktikisht përpjekjet e shovinistëve grekë për helenizimin e ortodoksëve shqiptarë. Përpjekjet për Autoqefalinë apo pavarësinë e kishës Shqiptare, fillojnë që me rilindasit e parë: me Vangjel Meksin, Dhaskal Todrin, Grigor Gjirokastritin, etj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare