12 Nëntor 1823, sot përkujtojmë Vangjel Meksin, pedagog dhe mjek i shquar

Vangjel Meksi

Sot përkujtohet përkthyesi dhe lëvruesi i gjuhës shqipe, pedagogu dhe mjeku i shquar, Vangjel Meksi. U diplomua në mjekësi, në Napoli të Italisë dhe shërbeu si mjek i Ali Pashë Tepelenës. Më pas, profesionin e tij e ushtroi në Greqi dhe Turqi, por u bë i njohur me përkthimet dhe shkrimet e tij. Veprat e para të shqipëruara prej tij janë, “Doke të izraelitëve” dhe “Doke të të krishterëve”. Por puna e tij madhore, është përkthimi i “Dhjatës së re”, që u botua pas vdekjes nën kujdesin e Grigor Gjirokastritit. Penës së tij i përket edhe një gramatikë dhe disa studime të shqipes letrare, me të cilat ai u bë paraardhës i rilindasve në këtë fushë. Vangjel Meksi u shua më 12 Nëntor 1823.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply