12 Maj 1226, u dorëshkrua në manastirin e Shën Andreas afër Krujës Kodiku “Vatiheanus Greaus”

Kodiku “Vatiheanus Greaus” me numrin 103, që ruhet në Arkivin Qëndror të Shtetit, është një monument i rëndësishëm i kulturës sonë kombëtare. Ai u dorëshkrua në vitin 1226, në manastirin e Shën Andreas afër Krujës, në atë kohë qëndër e Principatës së Arbërit. Në këtë Kodik, është përfshirë një epitaf metrik, kushtuar arkedhiakut të Arbanonit, Kostandin Meles. Po në të, gjenden edhe disa epigrame të Dhimitrit të Arbërit, që dëshmojnë për historinë e kësaj principate dhe autoktoninë e shqiptarëve, në trojet e tyre.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare