12 Gusht 1987, ndahet nga jeta bilbili i Tropojës Fatime Sokoli

Bilbili i Tropojës Fatime Sokoli, u nda nga bota e magjishme e tingujve, më 12 Gusht 1987. Ajo s’i kishte mbushur të dyzetat, por la pas këngët e saj të pavdekshme, zërin e saj të papërsëritshëm, la mesazhet patriotike, mesazhet për jetën dhe punën. U lind në vitin 1948, në një kullë buzë Valbonës. Te shpella e Dragobisë, buçiti zëri i saj për popullin trim të Gjakovës, Aty këngëtarja e Dragobisë, meritoi duartrokitjet e para, që nuk pushuan më pas në Tiranë, Gjirokastër, në mbarë Shqipërinë, në Kosovë e Maqedoni, në shumë skena të Ballkanit e të Europës. Këndoi ajo dhe u laurua në festivale brënda dhe jashtë vendit; këndoi ajo për Bac Bajramin, Mic Sokolin, Emin Durakun, Haxhi Zekën e Tom Kolën. Në fonotekën e Radio Televizionit Shqiptar, ruhen shumë këngë të saj, por ato kanë mbetur në gojë të popuIlit, duke përjetësuar kujtimin e këngëtares ndër shekuj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply