11 Qershor 1919, u përfundua marrëveshja për shpërnguljen e turqve ndërmjet Jugosllavisë dhe Turqisë

Ndërmjet Jugosllavisë dhe Turqisë, më 11 Qershor 1919, u përfundua marrëveshja për shpërnguljen e turqve nga Kosova, Maqedonia dhe Sanxhaku, për në Turqi. Qeveria Jugosllave, e shfrytëzoi këtë marrëveshje, për të shpërngulur shqiptarët nga trojet e tyre. Ajo i paguante qeverisë turke 500 florinj, për çdo familje të shpërngulur. Deri më 1937, ishin dëbuar nga vatrat e tyre 100.000 kosovarë. Ndërkohë në tokat e liruara, u vendosën 40.000 kolonë serbë. Kolonizimi i viseve shqiptare, vazhdoi deri në vitin 1940.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply