11 Qershor 1869, lindi Karl Tomsoni, ushtaraku hollandez që dha jetën në Shqipëri

Më 11 Qershor 1869, u lind Karl Tomsoni, ushtarak hollandez, që shërbeu dhe dha jetën në Shqipëri. Ai erdhi i komanduar në vendin tone, në nëntor të vitit 1913 dhe përgatiti studimin për organizimin e ushtrisë shqiptare. Organizoi xhandarmërinë në Vlorë dhe vendosi rregullin dhe qetësinë në vend. Princ Vidi, në maj të vitit 1914, e emëroi në krye të ushtrisë. Ai vendosi ligjin, duke kufizuar dhe disiplinuar dhe të huajt, që qarkullonin pa asnjë kufizim, përgatiti dhe planin për shtypjen e rebelimit në Shqipërinë e Mesme dhe në betejën që u zhvillua te Ura e Dajlanit, mbeti i vrarë. Bashkë me të, ranë dhe 15 dëshmorë të tjerë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply