11 Maj 1771, kujtohet përvjetori i kapedanes trime arvanitase Laskarlina Bubulina

Sot, kujtohet përvjetori i kapedanes trime arvanitase Laskalina (emri i vërtetë Dhaskalina) Bubulina. U lind në ishullin e Hidrës në familjen e kapedanit arbëresh Stavri Pinoçini, më 11 Maj 1771. Dhaskalina ishte 50 vjeçe, kur shpërtheu Revolucioni grek dhe arbëreshja trime pa mëdyshje, u hodh në barrikadat e luftës, se e ndjente që luftonte edhe për lirinë e Atdheut të të parëve të saj. Nuk numërohen betejat, që ajo i drejtoi me trimëri. Në njërën prej tyre, ra heroikisht dhe djali i saj Jani, por ajo nuk u ndal. Me emrin dhe trimërinë e saj, ngriti në këmbë mbi 200 mijë arbëreshë kundër pushtuesve osmanë, u bë shembull heroizmi, u kthye në një legjendë të pavdekshme, në një figurë hyjnore, që e lartëson historinë e popullit tonë të lashtë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare