11 Dhjetor 1910, Memorandumi i Shqipërisë së Veriut për Xhonturqit: alfabet e shkolla shqip, amnisti për të burgosurit politikë

Alfabeti i Kongresit të Manastirit

Kryengritësit e Shqipërisë së Veriut, me anë të Memorandumit drejtuar qeverisë xhonturke dhe opinionit publik Europian, më 11 Dhjetor 1910, kërkonin amnistinë për gjithë shqiptarët e dënuar politikë, si dhe lirinë e përdorimit të gjuhës shqipe dhe alfabetit të miratuar në Kongresin e Manastirit, lirinë e plotë të shkollave dhe hapjen e atyre që u mbyllën nga xhonturqit, të drejta të barabarta përpara ligjit etj. Memorandumi është botuar në gazetën “Shqypja e Shqypnisë” dhe fletore të tjera të kohës.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply