10 Prill 1554, mbishkrimi i Onufrit në kishën e Shpatit: “kur të ngrehesh duart e tu ke Perëndia, më përmend dhe mua mëkatar Onufrin”

Në faqen e murit lindor, të kishës së Shën Premtes në Valesh të Shpatit të Elbasanit, ruhet mbishkrimi i bërë, që më 1554, ku thuhet: “kur të ngrehesh duart e tu ke Perëndia, o meshtar i Perëndisë, më përmend dhe mua mëkatar Onufrin, prift, piktor dhe protopapë nga Neokastra”. Siç dihet, Onufri ka qënë ikonografi më i madh dhe më i talentuar i vendit tonë, që ka zbukuruar me ikona dhe piktura murore shumë faltore të shekullit të XVI. Disa nga ikonat e tij janë ekspozuar edhe jashtë vendit dhe janë vlerësuar lart nga kritika artistike. Jehonë të madhe, ka pasur sidomos portreti i Shën Mërisë me Krishtin e vogël, që është krahasuar me kryeveprat e Rilindjes Europiane.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare