10 Korrik 1952, në Tiranë, u përurua Kinostudjo “Shqipëria e Re”

Më 10 Korrik 1952, në Tiranë, u përurua Kinostudjo “Shqipëria e Re”, ndërmarrja kinematografike shqiptare, për xhirimin e filmave artistikë, dokumentar dhe vizatimor. Me ngritjen e saj, u hodhën themeIet teknike të inclustrisë së re kinematografike shqiptare. Në vitin 1957, ajo prodhoi filmin e parë artistik shqiptar, “Tana”. Më pas, u rrit prodhimi i filmave dokumentarë artistikë e vizatimorë, u zgjerua tematika dhe larmia e gjinive të tyre. Ajo arriti të prodhojë, deri 14 filma artistikë në vit, 16 filma vizatimorë dhe dhjetra filma kronikorë e dokumentarë.

Leave a Reply