Site icon Qendra Mbarekombetare e Koleksionisteve Shqiptare

1 Maj 305, Konstanci I merr fronin e Perandorisë Romake

Pas vdekjes së Dioklicianit, më 1 Maj 305, veshi togën e kuqe të perandorit romak Konstanci I. Ai u lind në Naissos, siç quhej në ato kohë të largëta Nishi i sotëm, në një fannilje të shquar të Dardanisë apo Kosovës së sotme, nga prindër ilirë. Ishte një ushtarak i shquar dhe i ngjiti shkallët e karrierës në fushat e betejave. Konstanci I, ndonëse nuk sundoi gjatë, u bë themelonjës i dinastisë ilire Flavia, ndër më të shquarat e Perandorisë Romake dhe më jetëgjatat në fronin perandorak.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Exit mobile version