1 Maj 1897, lindi Myslym Peza, komandanti i çetës së parë partizane

Myslym Peza, komandanti legjendar i çetës së parë partizane, u lind më 1 Maj 1897. Çeta e Pezës, ka hyrë në historinë e Koalicionit Antifashist të popujve, si çeta e parë antifashiste, e krijuar në kontinentin tonë, si njësia e parë që hyri në luftë me pushtuesit italianë. Në shtëpinë e Myslym Pezës, u mblodh Konferenca Nacional Çlirimtare e Pezës dhe ai mbeti gjatë gjithë luftës, një nga figurat shembullore dhe drejtuese, ashtu sikurse edhe pas lufte

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare