15 Nëntor 1944, u shua Edith Durham, mike e Shqipërisë

Edith Durham

U nda nga jeta, më 15 Nëntor 1944, mikja e madhe angleze e popullit tonë, albanologia e shquar Edith Durham. Që nga fillimi i shekullit të kaluar, e deri në fund të jetës, ajo iu përkushtua çështjes kombëtare, e përkrahu atë dhe popullin tonë në ditët më të vështira me botime të shumta, por dhe me ndihma materiale, për viktimat e pafajshme të luftrave ballkanike dhe terrorit shovinist të fqinjëve. Dhe shqiptarët ditën t’ia shpërblejnë mirësinë dhe humanizmin e saj shëmbullor. Në vitet e Luftës së II Botërore, kur Londra bombardohej nga nazistët dhe populli vuante për bukë, Fan Noli dhe mërgimtarë të tjerë, dërguan në adresë të saj ushqime dhe veshmbathje. Sot, emrin e mikes së madhe, Edith Durham, e mbajnë shkolla dhe rrugë të kryeqytetit dhe Shqipërisë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply