10 Dhjetor 1916, shpallet krahina autonome e Korçës, nën mbrojtjen e autoriteteve franceze

Republika autonome e Korçës

Në kulmin e Luftës së I Botërore, kur gjithë vendet ishin shkelur nga ushtritë e huaja ndërluftuese, në Korçë, u ngrit flamuri kombëtar dhe u shpall “Krahina Autonome e Korçës”. Nën presionin e lëvizjes patriotike dhe të çetave të armatosura të qarkut, komandanti i forcave të armatosura franceze, kolonel Dekoen, më 10 Dhjetor 1916, u detyrua të largojë nga Korça administratën greke dhe nënshkroi me përfaqësuesit e Korçës, protokollin, sipas të cilit qyteti me rrethet Bilisht, Kolonjë, Gorë dhe Opar formonin krahinën autonome, që do të administrohej nga shqiptarët nën mbrojtjen e autoriteteve ushtarake franceze. Për këtë qëllim u ngrit Këshilli Administrativ, xhandarmëria dhe repartet e armatosura vullnetarësh, për ruajtjen e pavarësisë së krahinës.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply